Bilimsel Araştırma Süreçleri | Aşamaları
Bir bilimsel araştırmanın sağlıklı bir şekilde ortaya çıkması için gerçekleştirilmesi gereken bazı temel aşamalar bulunmaktadır. Bilimsel araştırma süreçleri aşağıda detaylı bir şekilde açıklamaktadır.
Konunun Belirlenmesi
Tez, makale veya bildiri yazmaya başlamadan önce öncelikle konunun seçilmesi gerekmektedir. Çünkü tüm bilimsel süreçler ve aşamalar seçeceğiniz konu etrafında gerçekleşecektir. Bilimsel araştırma konusunun belirlenmesi sürecinde danışman yönlendirmesi, ilgi duyduğunuz bir konu, alanınız ile ilgili güncel konular, alan konuları ve geçmiş çalışmalardan yararlanabilirsiniz.
Henüz konu belirleme aşamasındaysanız Tez Konusu Belirleme adlı içeriğimizden yararlanabilirsiniz.
Literatür Taraması
Konuyu belirlemeniz ardından hızlıca literatür taraması yapmaya başlamalısınız. Konunuz ile ilgili okuyacağınız bilimsel içerikler kendi çalışmanızı hızlı ve kolay bir şekilde yazmanızı sağlayacaktır. Ulusal Tez Merkezi, kendi üniversite kütüphaneleriniz, açık erişimli makale siteleri, google akademik vb. birçok kaynaktan konunuz ile ilgili literatüre kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
İyi ve sağlam bir literatür taraması geçmişten günümüze gelecek şekilde gerçekleştirilmelidir. Kapsamlı literatür taraması nasıl yapılır kaygısına düşmenize hiç gerek yok. Okuyacağınız bir kaç adet güncel ve sağlam olan doktora tez çalışmalarının kaynakçalarını inceleyebilir ve o kaynaklara ulaşarak esas kaynaklardan literatür taraması gerçekleştirebilirsiniz.
Araştırma Stratejisi ve Hipotezlerin Oluşturulması
Araştırma stratejisi bilimsel araştırmanızı tüm boyutları ile nasıl gerçekleştireceğinizi ortaya koyan bir planlama sürecidir. Saha araştırması, vaka incelemesi, örnek olay, nicel veya nitel araştırma boyutlarına bu aşamada karar verebilirsiniz.
Hipotezlerin oluşturulması süreci de benzer şekilde literatür taraması sonrasında taslak olarak zihninizde kolayca oluşacaktır.
Hipotez nedir? ve hipotez nasıl oluşturulur? adlı içeriklerimiz size hipotez konusunda oldukça yardımcı olacaktır.
Araştırmanın Evreni ve Örnekleme
Bilimsel araştırma süreçlerinin en önemli noktalarından biri de evren ve örneklem seçimleridir. Bu konuda araştırmanın başlangıcında ölçeklenebilir evren ve örneklem seçmenizi öneriyoruz. Zorlu evren seçimleri bilimsel araştırmanızın hiçbir zaman tamamlanmamasına neden olabilmektedir.
Araştırmanın evreni hedef kitlenizdir. Örneğin Türkiye’de yaşan 18 yaş ve üstü bireyler araştırmanın Evreni olarak tanımlanabilir. Örnekleme seçimlerinin birkaç farklı yöntemi olabilmektedir. Araştırmanın örneklemi kaç adet katılımcı ile anlamlı bir sonuç ortaya koyabileceğiniz ve hipotezlerinizi test edebileceğiniz ile doğrudan ilişkilidir.
Genel olarak istatistiksel hesaplamalar ile örneklem büyüklüğünü hesaplamak geçerlidir. Fakat sosyal bilimlerde kalıplaşmış teorik örneklem belirleme yöntemleri bulunmaktadır. Anket paketleri sekmesinden literatürde yer alan (sosyal bilimler açısından) bazı örneklem sayılarına ulaşabilirsiniz.
Veri Toplama
Araştırmanın evreni ve örneklemi belirlendikten sonra artık hedef kitlenizden veri toplama sürecine geçebilirsiniz. Fakat öncelikle veri toplama süreci öncesi araştırma konunuza yönelik anket ölçeği kullanarak bir anket formu oluşturmanız gerekmektedir. Anket formu nasıl oluşturulur? adlı içeriğimizde bu konuyu adım adım ele aldık.
Araştırma sorularınıza yanıt bulabileceğiniz ölçekler ile anket formunu oluşturduktan sonra isterseniz saha çalışması yöntemiyle veya online anket yöntemiyle veri toplama sürecini başlatabilirsiniz. bilimselanketler ekibi resmi olarak 2018 yılından günümüze online veri toplama hizmeti vermektedir. Ücretsiz danışmanlık ve veri toplama hizmetimizden yararlanmak için Anket Teklif Formu’nu kullanabilirsiniz.
Veri Analizi
Veri toplama süreci ardından elde ettiğiniz veriler yardımıyla hipotezlerinizi test etmelisiniz. Birçok farklı analiz programı bulunmaktadır. Bunların başında SPSS paket analiz programı gelmektedir. Online veri toplama süreci gerçekleştirdiyseniz Excel formatındaki dosyadan birkaç saniye içerisinde analiz programlarına binlerce veriyi aktarabilir dakikalar içerisinde analiz gerçekleştirebilirsiniz.
Raporlama
Bilimsel araştırma sürecinin son aşaması raporlamadır. Elde edilen verilerin analiz edilmesinin ardından ortaya çıkan bulgular açıklanmalıdır. Açıklanan bulgular üzerinden önemli noktalara değinerek sonuç kısmı yazılmalıdır. Sonuç kısmının ardından benzer çalışmalar ile farklılık ve ortak noktalara dikkat çekilerek tartışma kısmı yazılmalıdır.
Not: Konu ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz aşağıda yorum yazarak bize ulaşabilirsiniz. En kısa sürede sorularınızı yanıtlamaya çalışarak sizlere destek olacağımızı bilmenizi isteriz. Akademik hayatınızda başarılar dileriz.
Akademik anketiniz için veri toplama hizmetimizden yararlanmak ister misiniz?
Bilimsel araştırmanız kapsamında veri toplamaya ihtiyacınız varsa Anket Teklif Formu veya Canlı Destek aracılığı ile bize ulaşarak detaylı bilgi talep edebilirsiniz. Ekonomik fiyat ve kısa süre içerisinde doğru katılımcı verisi toplamayı garanti ediyoruz. Yapay zeka destekli yazılımız aracılığı ile kısa süre içerisinde bilimsel veri toplama sürecini tamamlayabilirsiniz.
İşletmemiz hakkında detaylı bilgi almak için hakkımızda sayfasını ziyaret edebilirsiniz. 2018 yılından günümüze binlerce akademisyene destek olduk. Bilimsel araştırmalarınızın doğru bir şekilde gerçekleşmesi için ayrıca ücretsiz olarak sizleri bilgilendirmekteyiz. İşletmemiz bilimsel etik ve kanunlar çerçevesinde tamamen yasal olarak hizmet vermektedir.