Makalenin Sonuç Kısmı Nasıl Yazılır?
Makalenin sonuç kısmı bilimsel araştırmanızın en önemli kısımlarından biridir. Makalenin sonuç kısmını doğru bir şekilde yazabilmek için öncelikle ilgili alanda yazılmış benzer makale çalışmalarının sonuç kısımlarının kesinlikle okunması gerekmektedir. Belirli bir taslak zihninizde oluştuğunda artık adım adım makalenin sonuç kısmını yazmaya başlayabilirsiniz.
Makale Sonuç Kısmının İçeriği Nasıl Olmalıdır?
Makalenin sonuç kısmı analiz ve bulgular (analiz ve yöntemler) başlığı altında verilen bilgilerin özeti ve tartışmasıdır. Bu kısımda genel olarak her tablo ayrı ayrı incelenmez, verilerin önemli bulgularına değinilerek araştırmanın elde ettiği sonuçlar tartışılır. Sonuç kısmında özetle araştırmanın hedefi, elde edilen önemli bulgular, bu bulguların yorumlanması ve benzer/geçmiş makale araştırmaları bulguları ile kıyaslamalar yer almalıdır. Son olarak sonuç kısmının sonunda okuyuculara önerilerde bulunulmaktadır.
Hangi Tablo ve Veriler Paylaşılmalıdır?
Eğer bir veya sadece birkaç bulgu sunulucaksa, metin içinde tarif edilerek ele alınması gerekir. Tekrarlı bulgular, tablo veya grafiklerde verilmelidir. Herhangi bir bulgu, tekrarlı veya değil, anlamlı olmalıdır. Sonuçları tarif etmede istatistik kullanılıyorsa, anlamlı istatistikler olması gerekir.
Sonuçların Net Bir Şekilde Aktarılması
Sonuçlar; süslemesiz, kısa ve tatlı olmalıdır. Sonuçlar bölümü, bir makalenin en önemli kısmı olmasına karşın; özellikle eğer öncesinde iyi yazılmış bir analiz ve bulgular bölümü mevcut ise en iyisi en kısa olanıdır.
Sonuçların açık ve basit olarak belirtilmesine ihtiyaç vardır. Çünkü, sizin dünyaya katkıda bulunduğunuz yeni bilginin kapsandığı kısım Sonuçlar kısmıdır. Makalenin önceki kısımları (Giriş, literatür, yöntem, analiz ve bulgular), Sonuçları neden ve nasıl elde ettiğinizi aktarmak için tasarlanmıştır. Makalenin sonraki kısmı (Tartışma), bunların ne anlama geldiğini anlatmak içindir. Kimi zaman tartışma başlığı sonuç içerisinde ele alınabilmektedir.
Makalenin Sonuç Kısmını Yazarken Tekrardan Kaçının
En önemli hata, şekil ve tabloların incelenmesiyle halen okuyucu için açık olanı, kelimelerle tekrarlamaktır. Hatta daha da kötüsü; tablo ve şekillerde gösterilen verilerin çoğunu veya hepsini metinde tekrar tekrar yazmaktır. Lütfen tablo verilerini sürekli olarak tek tek metin içerisinde yazmaktan kaçınarak sadece önemli noktalara değininiz.
Not: Konu ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz aşağıda yorum yazarak bize ulaşabilirsiniz. En kısa sürede sorularınızı yanıtlamaya çalışarak sizlere destek olacağımızı bilmenizi isteriz. Akademik hayatınızda başarılar dileriz.
Akademik anketiniz için veri toplama hizmetimizden yararlanmak ister misiniz?
Bilimsel araştırmanız kapsamında veri toplamaya ihtiyacınız varsa Anket Teklif Formu veya Canlı Destek aracılığı ile bize ulaşarak detaylı bilgi talep edebilirsiniz. Ekonomik fiyat ve kısa süre içerisinde doğru katılımcı verisi toplamayı garanti ediyoruz. Yapay zeka destekli yazılımız aracılığı ile kısa süre içerisinde bilimsel veri toplama sürecini tamamlayabilirsiniz.
İşletmemiz hakkında detaylı bilgi almak için hakkımızda sayfasını ziyaret edebilirsiniz. 2018 yılından günümüze binlerce akademisyene destek olduk. Bilimsel araştırmalarınızın doğru bir şekilde gerçekleşmesi için ayrıca ücretsiz olarak sizleri bilgilendirmekteyiz. İşletmemiz bilimsel etik ve kanunlar çerçevesinde tamamen yasal olarak hizmet vermektedir.